De 4 M’s van koffie: Maciazione

15
feb
2014

We hebben overal al geroepen dat je straks bij Picknickers de lekkerste koffie van Terherne kunt drinken. Nu vraag je je vast af waarom we er zo overtuigd van zijn dat onze koffie beter wordt dan alle andere koffies in de wijde omgeving…

Dat heeft alles te maken met de 4 M’s van koffie die super bepalend zijn voor de kwaliteit van een kop koffie. Het draait bij écht goede koffie om:

 1. Macinazione (maling)
 2. Miscela (melange)
 3. Macchina (machine)
 4. Mano (man achter de bar).

Als je aandacht schenkt aan deze 4 M’s, dan blijft er alleen nog maar discussie mogelijk over smaak, want aan de kwaliteit kan het dan eigenlijk niet meer liggen 😉

En graag wil ik jullie kennis laten maken met onze eerste M, de MaciazioneKoffiemaler Picknickers Restaurant Terherne

Wow wat ben ik blij met deze prachtige bonenmaler! Een schitterende Fiorenzato F64E. Waarom ik hier zo gigantisch blij van wordt? Naast het feit dat hij er prachtig uitziet hebben we te maken met een ‘grind on demand’ bonenmaler. Dat betekent dat hij op aanvraag exact de juiste hoeveelheid koffiebonen maalt voor een enkel of dubbel koffieshot.

Een beetje goede barista maalt zijn bonen het liefst zo kort mogelijk voordat hij de espresso of koffie gaat zetten. Al na 30 seconden na het malen worden de bonen al te ‘oud’ om een echt goede espresso te kunnen zetten en gaan er veel smaak en geurstoffen verloren. Dat willen we natuurlijk niet! De ‘grind on demand’ is hiervoor de perfecte oplossing. Daarnaast houdt hij de dosering van de hoeveelheid gemalen koffie zeer constant. Dit laatste is ook een zeer invloedrijke factor voor een goede espresso. Helemaal top dus!

Zodra we een van de volgende M’s binnen hebben laten we je dat natuurlijk weten! Maar eerst geniet ik nog even van de aanblik van deze prachtige machine. Zucht..

4 Comments
 1. Als koffieliefhebber ben ik heel benieuwd naar het proeven van jullie heerlijk beschreven koffie! Hebben jullie straks ook meerdere smaken bonen waar je uit kan kiezen?

  Beantwoorden
  1
  • Hoi Saako, dan kan je straks bij ons zeker je hart ophalen! Zodra onze bar is geïnstalleerd gaan we besluiten welke bonen we gaan gebruiken. Dit heeft alles te maken met de hardheid van het water in Terherne bijvoorbeeld. En als het een beetje mee zit zullen er in ieder geval twee verschillende bonensoorten zijn: één voor de koffiemaling en één voor de espressomaling. Daarnaast hopen we eens in de zoveel weken een hele mooie ‘single origin’, oftewel een boonsoort uit een specifieke regio uit een van de verschillende koffielanden te presenteren.

   Beantwoorden
   1
 2. Heerlijke bloedwarme latte bij jullie gedronken op jullie gezellige terras. Jullie schenken echt lekkere koffie!
  Succes

  Beantwoorden
  2
  • Wat leuk om te horen! 🙂 Bedankt en we gaan ons best doen!

   Beantwoorden
   2

Geef een reactie